19:42 SPF? 10, 30, 50?

Nu tänkte jag reda ut lite frågor angående solskydd! Vi har fått en del frågor om vad "SPF" betyder och vad siffrorna efteråt egentligen står för och vilken siffra man bör använda vid olika tillfällen osv. Ni har önskat ett inlägg om detta så - let´s do it!




- SPF är en förkortning av Sun Protection Factor, alltså "Solskyddsfaktor" på svenska.



- På alla solkrämer står det ett nummer efter SPF, till exempel: SPF 10 eller SPF 30. SPF står ju för solskyddfaktor, men numret bakom står för hur hög solskyddfaktor produkten i fråga har. Ju högre nummer - desto bättre skydd mot solens farliga strålar.

Enligt fakta jag läst både här! och i ett antal tidningar så anger siffrorna hur lång tid du kan vistas i solen utan att bränna dig - i jämförelse med hur lång tid det skulle ta utan solskyddsfaktorn. Till exempel: Om det tar 5 minuter för dig att bränna dig när du inte har solskydd och du använder en solkräm med SPF 20 så kan du vistas i solen 20 gånger längre utan att bränna dig - i jämförelse med om du inte haft solskydd. Alltså 5 minuter × 20 (sfp).



- Detta är nog det som många undrar över. Nu när ni vet vad SPF och numreringen står för är det nog lättare för er att förstå och välja hur hög solskyddsfaktor ni behöver, men jag ska ändå gå igenom några punkter som är viktiga att tänka på.

Ni förstår alltså nu att om ni är väldigt känsliga för solen och bränner er snabbt så bör ni välja en solkräm med högre SPF och om ni bränner er väldigt sällan så kan ni välja en solkräm med lite lägre SPF. Vad ni dock inte får ta för givet är att ni kan strunta i solkrämen bara för att ni aldrig bränner er! Jag är en sådan person som aldrig har bränt mig och även fast jag blir brun snabbt och inte bränner mig så är jag väldigt noga med att använda solskydd och jag väljer alltid en solkräm som har SPF 20-30.

Om man vet att man ska vistas i solen en längre tid bör man alltid använda en solkräm med minst SPF 15, men helst högre.

Ansiktet är känsligare än kroppen och även den kroppsdel som exponeras mest i solen. Därför bör man använda högre solskyddsfaktor i ansiktet än på kroppen. Det rekomenderas att använda i alla fall SPF 30 i ansiktet. Se till att du använder en solkräm ägnad för kroppen på kroppen och en solkräm för ansiktet på ansiktet. De för kroppen är oftast fetare och kan bidra till finnar om man använder dem i ansiktet.



- Man bör inte ta för givet att man är helt skyddad bara för att man är påklädd. Olika kläder skyddar olika mycket! En vit blus/skjorta till exempel motsvarar bara SPF 7, medan ett par jeans ger totalt skydd pga. det täta materialet.



  • Att smörja in dig regelbundet! För säkert skydd bör man smörja in sig med solkräm varannan timma och efter varje bad.
  • Använd en solkräm med hög solskyddsfaktor (SPF 50) de första gångerna du solar och när du fått lite mer färg kan du använda en solkräm med lägre SPF.
  • Håll dig undan från den starka solen mellan 11.00 och 15.00 under sommarhalvåret, speciellt om du har känslig hud. Om du ändå vistas i solen under denna tid måste du vara extra noga med solskydd.
  • Snåla inte med solkräm! Hur tjockt ett lager solkräm är gör stor skillnad. Smörj in dig rikligt 15-20 minuter innan solning för att vara säker på att produkten sjunkit in och börjat verka.
  • Håll koll på dina leverfläckar eller sår som inte läker. Om du ser någon förändring i huden eller de här områdena bör du kontakta en hudläkare.
  • Barns hy är extra känslig, så välj en solkräm med hög SPF, till exempel 50+ och smörj in ofta och mycket för säkert skydd.


Ur: Ett gammalt nummer av "Amelia". Källor: Läkartidningen.se, Vårguiden.se, Strålsäkerhetsmyndigheten.se och Naturskyddsföreningen.se.
  1. Man blir inte brun i skuggan
    FALSKT!
    Solen reflekteras och nästan hälften av solen studsar tillbaka på dig. Säkert och svettfritt!
  2. Man kan försola i solarium
    FALSKT! Man kan lätt tro att solariebrunheten gör att du får bättre skydd mot solen, men den döljer bara din naturliga solbränna, vilket gör att du kanske inte ser om du blir röd och borde sluta sola. Detsamma gäller självklart för brun utan sol-produkter.
  3. Man kan inte bränna sig när det är molnigt
    FALSKT! Lätta moln är som en låg solskyddsfaktor, du blir brun ändå. Låt dig heller inte luras av vind - du blir lika bränd när du sitter på en blåsig båt och småfryser som om du steker på stranden. Just vid havet där det ofta blåser är du dessutom extra utsatt, eftersom vattnet reflekterar strålarna - även under vattnet.
  4. Man blir inte brun om man använder hög solskyddsfaktor
    FALSKT!
    Det tar där emot lite längre tid, men huden hinner istället vänja sig vid solen. Du slipper bränna dig och färgen varar längre.
  5. Om man inte är röd kan man fortsätta sola
    FALSKT!
    Det kan ta upp till ett dygn innan en översolad hud blir som rödast - gå in långt innan det svider!

Kom ihåg att för mycket solexponering är den allra vanligaste orsaken till hudcancer. För mycket sol bidrar också till att hyn åldras i förtid, då ta hand om dig och skydda dig mot solens farliga strålar!

Hoppas ni fann detta inlägget hjälpsamt! Att leta information, formulera om meningar, skriva inlägget och fixa de små bilderna med underrubriker har tagit mig 2 timmar, men jag hoppas att ni fått svar på alla era frågor! Kram på er.

Kommentarer
Postat av: emilia

Jättebra inlägg. det är kul att ni anstränger er nära ni skriver inlägg och jag lärde mig faktiskt något nytt av det här:) Puss till er bra blogg

2011-07-22 @ 21:31:18
Postat av: alva

tack för tipsen! men du gör jättebra videoinlägg och jag skulle jättegärna vilja få ett bra tips om hur man skulle kunna sminka sig till vardags så det ser naturligt ut! (inte för att det ser onaturligt ut i era andra sminkvideos!) kram.

2011-07-22 @ 22:36:11
Postat av: ida

grymt bra inlägg!!

2011-07-23 @ 02:36:28
Postat av: Fridizz

2 timmar!? Awww, tack för att ni anstränger er så mycke för oss! Ni är bäst!!!<3

2011-07-23 @ 10:22:44
URL: http://fridizzens.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag ääälskar eran blogg :) jag har lite frågor som jag hoppas jag får svar på

1. hur kommer ni på saker att skriva om på bloggen?



2. kan ni visa tips och trix om hur man fixar och noppar sina ögonbryn ?



3. Vilka värmeskydd har ni testar,använder. Och vilka gillar ni bäst :)



tack för svar:)( och frågan är till er båda ;D )

2011-07-23 @ 10:53:05
Postat av: viktoria

Bra inlägg!

2011-07-23 @ 11:05:02
URL: http://www.beautystyyle.bloggplatsen.se
Postat av: Sarah

jättebra blogg! kikar in varje dag för att ta del av era tips! och nu behöver jag tips på hur man kan bli av med pigment förändringar, typ om man har en eller flera prickar som inte är samma färg som resten av huden på ansiktet det vill säga, tillexempel efter finnar eller från solen.. har ni något hem-kur till det eller vad man kan köpa i apotektet så att de snabbare försvinner? jag har prövat nästanintill allt, tillochmed gått på behandlingar. tacksam för svar :D



keep it up, ni gör ett jättebra jobb!

2011-07-24 @ 02:44:20
Postat av: lotta

Det hjälpte mig jättemycket! Tack så mycket , ni är båda så jätteduktiga!<333

2011-07-24 @ 12:10:23
URL: http://rosettflikkorna.wordpress.com/
Postat av: Maja

Jättebra inlägg! tacksam för svaren då jag snart ska till spanien och behövde veta lite om spf osv.

2014-04-17 @ 21:24:55

Kommentera inlägget här:



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0