11:00 ORDLISTA: Skönhet!

En av er läsare tipsade/frågade för ett bra tag sedan om någon av oss kunde göra som en ordlista med de vanligaste orden och begreppen inom skönhet och skriva en kort betydelse. Det är verkligen en jättebra idé! Alla vet inte vad allt betyder eller kan allt om skönhet. Det är antagligen en av anledningarna till varför ni läser vår blogg?

PS: Hoppa över orden ni vet vad de betyder och läs de som ni inte har någon aning om för kortare läsning, MEN frågar ni någonting som redan står i inlägget så kommer jag inte att svara på det. Jag blir frustrerad när jag suttit i flera timmar och skrivit ett inlägg och sedan frågar någon om någonting som står klart och tydligt i det jag skrivit..


A:
♥ Ansiktsvatten. Ansiktsvatten är som det låter - en flytande vätska för ansiktet. Man applicerar det med en bomullsrondell och baddar hela ansiktet med det för att rengöra, avlägsna alla resten av makeup och för att återfukta. Man använder ansiktsvatten sist i sin rengöringsrutin. Exempel: Sminkborttagning, ansiktsskrubb, ansiktsvatten.

B:
♥ Bronzer. Ett ord ni säkert hört tusentalsgånger, men kanske inte vet vad det är/betyder. En bronzer är en brun/guld/bronzig produkt som används för att "bronsa" ansiktet, alltså ge det lite glow och ett solkysst utseende. Bronzers är allra vanligast i puderform, men de finns även i krämform. Man applicerar dem med en ganska stor fluffig borste på de partier i ansiktet där solen naturligt träffar mest: kindbenen, pannan, näsryggen och lite på hakan. Detta för att fuska sig lite brunare, ge en tråkig enfärgad bas lite liv och kanske även lite skimmer. Bronzers finns i både matta och skimriga varianter så det är upp till en själv att bestämma vilket man gillar mest.

♥ Body Spray/Body Splash. Body spray betyder ju kropps-sprej på svenska och det är precis vad det är. När man duschat så kan man spreja den på hela kroppen för att dofta gott! En body splash är i princip samma sak, men den huvudsakliga skillnaden är konsistensen. En body spray torkar nästan direkt och doftar oftast aningen starkare, medan en body splash är mer som vatten konsistensmässigt. En body splash har också återfuktande egenskaper och en mildare doft. En del av er har undrat om man kan ersätta sin parfym med någon av dessa. Kan kan man ju, men body sprays och splashes är inte i närheten lika starka som parfymer och har oftast lite sötare dofter. Man sprejar ju dessutom inte hela kroppen med en parfym så man kan helt klart använda båda samtidigt.

♥ Body butter/body lotion/body cream. Kika in detta inlägget: KLICK!

Baslack. Ett baslack är ett genomskinligt nagellack som man applicerar som bas, innan ett vanligt nagellack för att få en jämnare yta att måla på och för att förhindra att naglarna missfärgas lika lätt från de färgade nagellacken.

C:
♥ Contouring. Ett ord som betyder "konturering" på svenska. Man använder oftast en matt bronzer till detta, eller en gråbrun-aktig skugga och med hjälp av den så fyller man helt enkelt i ansiktets konturer. Man applicerar det alltså för att skapa som naturliga skuggor i ansiktet för att framhäva vissa delar eller för att få ett intryck av ett smalare ansikte. Ställen där man applicerar bronzer/gråbruna skuggor för contouring: under kindbenen (där det går innåt. Gör en "fiskmin" och skugga från örat in till mitten av ansiktet precis där det går innåt när du gör minen), i tinningarna, vid hårfästet och på käklinjen. Sök på "contouring face" på Youtube så kommer massor av videor upp som ni kan kolla på!

♥ Concealer. En concealer är en "hudfärgad" produkt som påminner om en foundation i konsistensen, fast lite tjockare och med mycket pigment. En concealer används för att dölja ojämnheter i ansiktet. Finnar, mörka ringar under ögonen och röda partier blir mindre synliga när man applicerar en concealer över.

D:
♥ Dagkräm. En dagkräm är en ansiktskräm som man applicerar dagtid. Dagkrämens uppgift är i första hand att återfukta huden, men olika dagkrämer har olika tillagda egenskaper. Det finns till exempel dagkrämer som sägs motverka rynkor. Man applicerar en dagkräm sist av allt i sin hudvårdsrutin på morgonen, men innan sin makeup.

E:
♥ Eyeliner. Eyeliners finns i mängder av olika former och färger, men de används till samma sak: att måla linjer för att rama in ögonen. En eyeliner är vanligast i svart och man brukar applicera den på övre fransraden, så nära ögonfransarna det bara går. Detta för att markera fransraden extra mycket och för att få dem att se tätare ut. Eyeliners är i flytande form och finns i form av något som liknar tuschpennor, dip-liners (en behållare med eyeliner och en smal vippig applikator), cake-eyeliners (som en kaka som liknar vattenfärg. Man blöter en tunn eller snedskuren borste och snurrar i kakan för att få den flytande), cream-liners (som en kräm i små burkar som man också plockar upp och applicerar med en smal eller snedskuren borste).

Epilator. Kolla in DEN HÄR videon jag spelade in för ett tag sedan.

F:


G:
♥ Globlinjen. Kallas även "ögongloben". Det är det området där det veckar sig ovanför ögonlocket. Man brukar applicera mörkare ögonskuggor här för att få väcket att se djupare ut och för att framhäva själva ögonlocket. Detta för att få ögonen att se större ut.

H:
♥ Highlighter. Ett ord jag använder ofta i mina sminkvideor. Highlighters används - precis som bronzers i "contouring" - för att framhäva olika partier i ansiktet. En highlighter har dock motsatt effekt. En bronzer använder man ju för att skapa skuggor, medan man använder en highlighter för att framhäva olika partier. Highlighters är ljusa och oftast skimriga nyanser eftersom det är just ljusa färger och skimmer som ger illussionen av att någonting sticker ut mer än de gör. En highlighter-produkt behöver alltså inte HETA highlighter, utan man kan likaväl använda en champangefärgad, ljusrosa, vit eller guldig, skimrig ögonskugga. Ställen där man applicerar en highlighter: näsryggen, längst upp på kindbenen och under ögonbrynet.

I:
♥ Inpackning. En hårinpackning är som ett balsam, fast mer djupverkande. Det har en lite slimigare konsisten än ett shampoo och man applicerar det i efter shamponering för att göra håret mjukt, glansigt och lätt att reda ut. Det är olika från inpackning till inpackning hur länge den ska vara i, men det står alltid på förpackningen! Det brukar vara allt från 3-15 minuter. Så: blöt hela håret, gnugga in shampo i hårbotten, skölj ur → ta en liten mängd inpackning i händerna, applicera det med fokus i hårtopparna (försök att undvika hårbotten så mycket det går), låt verka X antal minuter, skölj noga. Klart!

J:


K:
♥ Kajal. En kajal är en penna som används runt ögonen och har i princip samma syfte som en eyeliner: att rama in ögonen. En kajal används dock oftare innuti ögat (på vattenlinjen/inre, undre fransraden) än utanpå som en eyeliner.

L:


M:
♥ Mascara. De allra, allra flesta vet vad en mascara är, men vi har även yngre läsare. En mascara är en sminkprodukt som man applicerar på ögonfransarna med en borste för att få dem att se mörkare och längre ut.

N:
♥ Nattkräm. En nattkräm är precis som en dagkräm, fast för natten! Den återfuktar huden precis som en dagkräm, men man bör inte ersätta dessa med varandra. De har olika egenskaper som gör att om man använder en dagkräm på natten kan huden reagera negativt på det.

O:


P:
♥ Primer. Det finns olika typer av primers: ansiktsprimers, ögonskuggsprimers och läpprimers. De har dock samma syfte: att skapa en bra bas för olika produkter. En primer är oftast ofärgad eller hudfärgad, men syns inte på huden. Förutom att en primer skapar en jämn yta och färg så gör den att produkterna fäster bättre och sitter där de ska hela dagen! Det är dess syfte. Kika in inlägget jag skrev om ögonskuggsprimers för ett tag sedan: KLICK!

Q:


R:
♥ Rouge. "Rouge" betyder rött på franska och "rougir" betyder rodna. Ett rouge är en produkt som appliceras med en fluffig borste på kinderna för att få lite färg i ansiktet och skapar en liknelse till att man rodnar. Förutom att det finns i både puderform (det vanligaste) och krämform så finns rouge även i mängder av olika nyanser: kalla rosa, varma rosa, röda, persikofärgade osv. Att svepa lite rouge på kinderna kan få en att se både piggare och friskare ut!

S:
♥ Solkräm. Klicka HÄR för att komma till ett lärorikt inlägg om solskydd.

T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä:


Ö:
♥ Ögonfransböjare. En ögonfransbörjare gör precis vad den heter: böjer ögonfransarna. Den kan se ganska läskig ut i en nybörjares ögon, men den är inte farlig. Lovar! Se bara till att inte klämma dina ögonlock. Kika in denna videon som xteener på Youtube gjort för tips och demo: KLICK!

♥ Ögonbryns-penna/skugga. De här två produkterna är båda till för att fylla i ögonbrynen med. Varför? Är man inte riktigt nöjd med formen på sina ögonbryn kan man fuska lite genom att fylla i brynen med en ögonbrynspenna eller ögonbrynsskugga. Samma gäller för om man har väldigt ljusa ögonbryn och vill markera dem lite grann. En penna är färdig att använda, men en ögonbrynsskugga ser ut precis som en vanlig ögonskugga och för bästa resultat appliceras den med en snedskuren borste.

Kommentarer
Postat av: :)

Guud Dejana! Du gör så himla mycket för oss läsare! jag älskar det, du tar en massa tid av din fritid för att göra detta, du är en underbar människa!

2011-08-25 @ 13:55:06
Postat av: Nathalie

Hej! Vore JÄTTE JÄTTE snällt om ni kunde skriva hur man kan bli av med fett hår :( Måste alltid tvätta håret 3-4 gånger i veckan och det är inte bra eftersom jag har slingat hår och vill inte slita mer :)! Och när man får utväxt så ser det ännu mörkare ut..

2011-08-25 @ 17:25:37
Postat av: Felicia

T som är torrschampo snälla jag har också fett hår och jag försöker att inte tvätta håret så mycket men vet du var man kan köpa bra torrschampo?



// Felicia

2011-08-25 @ 17:45:01
Postat av: Andréa

Heej :D jag läste för riktigt länge sen att ni hade tips på skolfoto!! För jag ska ta redan i morgon om ni hinner fixa ett nytt inlägg eller mer tips eller hur man säger, hoppahoppas :))

Kram älskar eran blogg

2011-08-25 @ 18:39:58
Postat av: Anna

Ett otroligt bra inlägg, speciellt för dom som inte är så vana att använda smink. Bra jobbat!:)

2011-08-25 @ 19:43:50
Postat av: Anonym

det skulle ju kunna stå foundation på F...

2011-08-26 @ 19:10:41
Postat av: Ella

Ögonskugga på ö???

2013-01-20 @ 08:57:59
Postat av: Linnea

Super bra för dom som inte är så vana sminkare!!
Ni glömde dock lite grejer!
Men super bra blogg!!

2014-01-16 @ 20:08:42

Kommentera inlägget här:



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0